Menneskerettigheter.info


             
- Informasjon om                                          menneskerettigheter


             - Kritisk søkelys på                                       menneskerettighetenes stilling i                   Norge
Finnes det fremdeles slaveri?

Friheten fra å være eiendelen til andre, er en av de fundamentale menneskerettighetene. I samtlige av verdens land har slaveri derfor vært forbudt lenge. Men i enkelte land blir ikke forbudet fulgt opp i noen særlig grad. I følge International Labour Organisation (ILO) lever 20,9 millioner mennesker i slaveri. Definisjonen de bruker på slaveri er at det er mennesker som selges som objekter, blir tvunget til å arbeide for liten eller ingen lønn, og at de blir fullstendig regjert over av arbeidsgiveren/eieren.        


Følgende punkter er sikre tegn på at det foregår slaveri: 

- Trusler brukes for å tvinge folk til å arbeide.
- Folk blir utsatt for vold fra arbeidsgiveren hvis de nekter å arbeide.
- Folk blir solgt til  en "arbeidsgiver", uten at de har mulighet til å protestere.
- Arbeidere hindres fysisk i å forlate arbeidsplassen, eller blir innhentet av arbeidsgiveren hvis de stikker av. 
Her kommer noen eksempler på hvordan dette kan foregå rundt i verden:

Fabrikkslaver i Sør-øst asia

Arbeidsløse ungdommer blir tilbudt jobb på en fabrikk som ligger i en annen del av landet. For å få råd til å reise dit trenger de litt penger. Arbeidsgiveren tilbyr de derfor et lite lån som de må betale tilbake av de første lønningene. Vel framme viser det seg at arbeidsgiveren krever enorme renter av lånet. De må også betale for kost og og forskjellige avgifter og fratrekk til arbeidsgiveren. Arbeidsgiveren for dermed tilbake hele lønningen. Slike fabrikker har gjerne også vakter, gitter for vinduene, og bruker forskjellige triks for å hindrer folk fra å stikke av.   
Tvangsgiftemål i islam: 

Kvinner i muslimske land blir giftet bort mot sin vilje, og får fysisk straff fra ektefellen hvis de ikke lager god mat og holder huset rent. Dette skjer gjerne før de har fylt 18. Skillsmisse er selvsagt forbundt. Mannen har som regel også støtte fra resten av storfamilien og miljøet. Kvinner som stikker av risikerer å bli drept.
Sexslaver fra Øst-Europa: 

Det er særlig unge kvinner fra Øst-Europa som er utsatt for sex-slaveri. Noen blir kidnappet rett fra gaten, men de fleste blir lokket med jobb og lyse fremtidsutsikter i et annet land. Slike slaver blir "eksportert" til stort sett samtlige land i Europa, Arabia, Afrika og Asia. De arabiske landene, og særlig Israel er blitt utpekt som spesielt ille. I Israel foregår det auksjoner hvor slaver blir auksjonert bort, og de blir holdt på bordeller hvor vakter passer på at de ikke flykter. Kvinner som har vært i slaveri i Israel har også fortalt sjokkerende ting om landets politi. To tidligere slaver skal visstnok ha rømt og kontaktet politiet. De ble da spurt om de ville anmelde. og hvem eieren var. Politimannen tok deretter en telefon, og like etter dukket eieren opp på politistasjon og hentet slavene sine.